Hovet vetande – Inför er bokade månresa

Tänk på detta inför er bokade månresa

Före avresan är det av stor vikt att ni tillbringar de närmaste fyra åren i karantän för att vänja er vid månklimatet. En lämplig karantän fixar den händige lätt på någon obebodd ö, c:a 600 kilometer ifrån närmaste bebyggelse.

Ni beställer sedan en special måndräkt, gammastrålningsavsöndringhyposymeter och en kortlek. Kortleken behövs i de fall ni skulle gå vilse på månen. Ni slår er då ner på någon hittills okänd kraterkant och lägger en patiens. Efter en stund kommer alltid någon vänlig själ och talar om var korten ska ligga.

Före avresan tag väl reda på huruvida månen är ny eller gammal eller i de allra flesta fall full. Det lämpligaste stadiet torde vara halvfull eller nedan. (Se nedan) För sedan månen kommit i nedan stiger raketen uppåt. Skulle raketen på vägen passera såväl Jupiter, Saturnus som Vintergatan och Kungsgatan har ni stigit på fel raket, vilket härmed beklagas, då denna raket endast har enkla resor. Men vi siktar högre än så. Månen vandrar sin tysta ban och raketen dimper så småningom ner i en gran (fritt efter Viktor Rydberg).

Sedan landningen lyckligt och väl skett på månens fram- eller baksida, beroende på om vi har kommit dit i ny eller nedan, gäller det nu alltså att ta de första kliven. Ta det otroligt försiktigt, sätt framförallt inte ned den ena foten framför den andra, utan tag ett rejält jämfotahopp

under utropande av ”Tjo-ho månen här är jag”. Svarar då gubben i månen; stick, så gör det snarast – ni har ju i alla fall varit där.

Innan ni sticker gäller det att kunna bevisa för era vänner att ni varit på månen när ni väl kommer hem. Plocka därför minst en liter månlingon och medtag på hemresan. Månlingon känns igen på den röda färgen, den runda formen och genom att dess smak påminner om våra lingon. Skulle trots dessa medhavda lingon era vänner icke tro er att ni varit på månen så var inte lessen för det. Den promille av jordens befolkning som har besökt månen är så ytterst liten, att denna exklusiva minoritet näppeligen torde kunna göra sig gällande under de närmaste 500 åren.

© Convivierorden – 20 juli 1969